aerial-view-of-vikos-gorge-in-the-pindus-mountains-of-northern-greece-lying-on-the-southern-slopes-of-Mount-Tymfi-one-of-the-deepest-gorges-in-the-world-scaled-e1604315198433

Ηπειρωτικά χωριά

Words by

Επισκεπτόμαστε το φαράγγι του Βίκου / Ιωάννινα / Δωδώνη / Ζαγόρια ως ντόπιοι, όχι ως τουρίστες

Η Ήπειρος είναι μια γεωγραφική και ιστορική περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που σήμερα μοιράζεται μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Βρίσκεται ανάμεσα στην οροσειρά της Πίνδου και το Ιόνιο Πέλαγος. Η μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου είναι τα Ιωάννινα.

syrako-village-ioannina-perfecture-greece

A small river named Duden

Μια ολοήμερη εκδρομή με επίσκεψη στον ιστορικό χώρο της Δωδώνης γνωστός για το αρχαίο θέατρο και το μαντείο, χιλιάδες χρόνια πριν. Εδώ ο ελληνικός πολιτισμός συναντά την ελληνική ιστορία και παράδοση. Η επίσκεψη στην παλιά πόλη και το κάστρο των Ιωαννίνων θα εντυπωσιάσει τους πάντες με την επιβλητική παρουσία του μέχρι σήμερα. Η τελευταία μας στάση θα είναι στα περίφημα Ζαγοροχώρια και το φαράγγι του Βίκου όπου η φυσική ομορφιά συναντά τη μοναδική αρχιτεκτονική των χωριών. Το φαράγγι του Βίκου καταγράφεται στα παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες στα 1300 μ. ως το βαθύτερο στον κόσμο σε σύγκριση με το πλάτος του.

ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ €40

(ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ)

Δωδώνη

στην Ήπειρο της βορειοδυτικής Ελλάδας βρισκόταν το αρχαιότερο ελληνικό μαντείο, πιθανόν να χρονολογείται στη δεύτερη χιλιετία π.Χ. σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Οι παλαιότερες μαρτυρίες στον Όμηρο περιγράφουν τη Δωδώνη ως μαντείο του Δία. Βρισκόμενο σε μια απομακρυσμένη περιοχή μακριά από τους κύριους ελληνικούς πόλους/πόλεις-κράτη, θεωρούνταν δεύτερο μόνο σε κύρος μετά το μαντείο των Δελφών.

Ο Αριστοτέλης θεωρούσε ότι η περιοχή γύρω από τη Δωδώνη ήταν μέρος της Ελλάδας και η περιοχή από την οποία προήλθαν οι Έλληνες/Γραικοί.

Φαράγγι Βίκου

Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν την αίσθηση όταν επισκέπτομαι τον Βίκο για πρώτη φορά. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια του κόσμου (το βαθύτερο σε αναλογία με το πλάτος του σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες), ένα γιγάντιο «κόψιμο» που χωρίζει το Ζαγόρι στα δύο. Εκτείνεται σε δεκάδες χιλιόμετρα και έχει ιλιγγιώδεις βράχους σε βάθος έως και 1000 m. Ο μικρός ομώνυμος ποταμός που ρέει μέσα από τα σπάνια φυτά και τα ιατρικά βότανα ενώνεται τελικά με άλλα ρέματα σχηματίζοντας τον ποταμό Βοϊδομάτη.

dodoni-theatre-tour

Dodoni Oracle

vikos-gorge-tour

Vikos Gorge

ΗΠΕΙΡΟΣ

Περήφανη, διακεκριμένη, με πλούσια λαϊκή παράδοση, αυτή η γοητευτική πόλη της Ηπείρου προσφέρει πολλούς λόγους για να την επισκεφτείτε ξανά και ξανά.

Η ΦΥΣΗ 

Περιτριγυρισμένο από πυκνά δάση, είναι η αφετηρία της αξέχαστης γραφικής θέας της φύσης. Οι πεζοπόροι λατρεύουν τα μονοπάτια του – ένα από τα οποία είναι το περίφημο Ursa Trail (μονοπάτι της αρκούδας), το οποίο κέρδισε πρόσφατα το πιστοποιητικό Leading Quality Trail – Best of Europe.

ΤΟ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ

Οι κάτοικοι είναι γνωστοί για την εργατικότητα και τον πατριωτισμό τους. Στους προηγούμενους αιώνες πολλοί έμποροι έκαναν τις περιουσίες τους στο εξωτερικό και έκαναν γενναίες φιλανθρωπικές δωρεές σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα πέτρινα αρχοντικά, τις παλιές εκκλησίες, τα μοναστήρια με τα ξυλόγλυπτα τέμπλα και τις 25 περίπου παραδοσιακές βρύσες.

ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ

Η περιοχή παράγει μερικά από τα πιο νόστιμα τυριά της Ελλάδας, όπως η μετσοβέλα, το μπατζίσιο και το πιο διάσημο από όλα, το μετσοβόνε. Το τελευταίο ωριμάζει για τουλάχιστον 3 μήνες και έχει μια πολύ χαρακτηριστική αλμυρή και πικάντικη γεύση, που φαίνεται να αιχμαλωτίζει όλα τα αρώματα της Πίνδου. Είναι απλά ακαταμάχητο!. Έχουν επίσης μεγάλη παράδοση στην οινοποίηση. Το κρασί της περιοχής παράγεται σε έναν από τους πιο ορεινούς αμπελώνες της Ευρώπης.

Είναι η υπερηφάνεια της ΗΠΕΙΡΟΥ

Μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς που προστατεύεται από την UNESCO. Στην καρδιά του απλώνονται δύο εθνικά πάρκα, επιβλητικές βουνοκορφές, υπέροχα φαράγγια και μικρά ποτάμια με κρυστάλλινα νερά. Αυτό το μαγευτικό τοπίο συμπληρώνεται από λεπτές ανθρωπογενείς πινελιές: τοξωτά πέτρινα γεφύρια, λιτά μονοπάτια και πάνω από όλα, 46 μικροί παραδοσιακοί οικισμοί με πέτρινα σπίτια και γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια. Εκεί, το αεράκι του βουνού δένει με τις μυρωδιές των βοτάνων και τα υπέροχα αρώματα της πίτας που ψήνονται σε τζάκια και ξυλόσομπες. Η αίσθηση γαλήνης, ευεξίας και αγνότητας είναι διάχυτη.

EPIRUS BRIDGE

EPIRUS BRIDGE

aa
Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Follow us
travel-to-paxos-sailing

Sign up for Newsletter